Оригинално ирландско кафе – Рецепта, история и съвети за приготвяне

Ирландското кафе е иконичен коктейл и оригиналната рецепта не е трудна. Тя изисква четири основни съставки: комбинацията от гладко ирландско уиски с богатото черно кафе, подсладено и гарнирано със сметана - истинско удоволствие за сетивата!

Колко силно е ирландското кафе?

Приготвено с 80-градусово уиски и в посочените в рецептата пропорции, ирландското кафе е сравнително леко, с около 9% алкохол. Въпреки че ефектът от алкохола е минимален, ирландското кафе може да задържи някои хора будни. Ако обикновено не пиете кофеин вечер, използвайте безкофеиново кафе.

Рецептата е създадена в Ирландия от Джо Шеридан в началото на 40-те години на 20-ти век. Ирландското кафе е добре планирана и внимателно изработена напитка, която трябва да бъде смесена с внимание, както всяко латте или капучино. Но реално е доста лесна за приготвяне.

Изберете хубаво ирландско уиски и следвайте рецептата, за да откриете защо този класически коктейл е считан за един от най-добрите на всички времена. Перфектен за студени вечери, той е отлична напитка след вечеря, която ще искате да споделите с всички, които познавате.

Кой е създателя на ирландското кафе?

Ирландското кафе е създадено от готвача Джо Шеридан през 1942 година. Той управлявал ресторанта в авиационната база Фойнс, извън Лимерик, Ирландия. Историята разказва, че по време на зимна буря, когато самолетите не успели да достигнат Ню Йорк, Шеридан приготвил първото ирландско кафе за пасажерите. Един изненадан американец попитал: "Хей, приятелю, това бразилско кафе ли е?" "Не," отговорил Джо, "това е ирландско кафе." 

Как ирландското кафе стана толкова популярно?

През 1952 година, пътуващият писател Стентън Делаплейн е сред многото пътници, които се влюбили в ирландското кафе. Той се счита за човекът, който донесъл рецептата в Съединените щати, конкретно на вниманието на бармана Джак Кьоплер в кафе „Буена Виста“ в Сан Франциско. Когато Кьоплер се опитал да направи напитката, сметаната постоянно потъвала, затова пътувал до източника, за да научи правилния начин за приготвяне на ирландско кафе. Той наел Джо Шеридан в своето кафе, където през годините са приготвени милиони чаши ирландско кафе. За истински вкус на оригинала, поръчайте едно в музея Фойнс в Ирландия или в кафе „Буена Виста“.

Съвети за приготвяне на ирландско кафе:

  • Започнете с хубаво кафе - За автентично ирландско кафе ви трябва богат и силен вкус. Опитайте с френска преса или метод на варене с филтър и прясно смлени зърна кафе.
  • Не забравяйте да загреете чашата - Това ще поддържа напитката топла и ще помогне за обединяването на съставките. Докато кафето се приготвя, налейте гореща вода в чашата и я изхвърлете преди да започнете с приготвянето на напитката.
  • Използвайте прясно разбит крем - Избягвайте сметана от кутии или готови кремове, тъй като те ще развалят ирландското кафе. Вместо това, използвайте сметана за разбиване  и я разбийте енергично с тел или вилица, докато стане лека и пухкава.

Съставки за ирландско кафе:

  • 2 ч.л. кафява захар (или на вкус)
  • 120мл. силно, горещо кафе
  • 45мл. ирландско уиски
  • 30мл сметана (леко разбита)

Как да го направите:

  1. Подгответе съставките.
  2. Поставете 2 ч.л. кафява захар в загрята чаша за ирландско кафе или друга термоустойчива чаша.
  3. Добавете 120 мл горещо кафе и 45 мл ирландско уиски.
  4. Разбъркайте, докато захарта се разтвори.
  5. Плавно излейте 30 мл леко разбита сметана върху гърба на лъжица, така че тя да остане на повърхността.
  6. Не разбърквайте. Пийте ирландското кафе през сметаната.
Înapoi la blog