Оказва се, че повечето бармани мразят да правят еспресо мартини (защото, освен че трябва да приготвят коктейла, трябва да направят шот еспресо и да го охладят бързо). Това е още една причина да си го направите у дома. И е толкова лесно: напълнете шейкър с лед; добавете водка, кафе ликьор и шот еспресо; след това разклатете, прецедете и се насладете.
Защо ще го обикнете:
- Има вкус на коктейл, а не на сладък десерт. Често еспресо мартинито преминава в територията на десертните коктейли. По-голямото количество водка предотвратява това и поддържа баланса.
- Не е нужно да излизате, за да се насладите. Тази рецепта лесно ви води през стъпките за приготвяне на класическия коктейл у дома. Освен това, ви дава гъвкавост да използвате това, което имате под ръка – било то еспресо или студено сварено кафе.
Ключови съставки за еспресо мартини:
- Еспресо: Вкусът на коктейла силно зависи от качеството на еспресото, така че използвайте такова, което обичате да пиете. Важно е еспресото да е изстинало, за да не разтопи леда и да не разреди напитката.
- Водка: Гладък и неутрален алкохол, който балансира сладостта на коктейла.
- Кафе ликьор: Kahlúa е най-честият избор, но може да използвате и друга марка, която имате или предпочитате.
- Захарен сироп: Уравновесява другите съставки. Ако предпочитате по-малко сладък и по-кафеен вкус, пропуснете тази съставка.
Как да приготвите еспресо мартини:
За една доза:
Съставки:
- 50 мл водка по ваш избор
- 35 мл кафе ликьор
- 1 шот (25 мл) еспресо
- Лед
- Пригответе еспресото. Направете шот еспресо и го оставете да изстине до стайна температура.
- Разклатете и прецедете. Поставете еспресото, водката, кафе ликьора, захарния сироп и лед в шейкър. Разклатете, докато шейкърът стане ледено студен, след това прецедете в чаша мартини.
- Изберете украса. Можете да го сервирате така, както е, или да украсите с кафени зърна, поръсени смлени кафени зърна или настъргани кафени зърна.
Полезни алтернативи:
- Ако не искате да правите еспресо у дома, използвайте готово или домашно приготвено студено кафе. То няма да бъде толкова пенливо, но вкусът ще остане страхотен.
- Не харесвате водка? Въпреки че не е традиционно, можете да опитате с бърбън, мескал или текила.
- При приготвяне на захарния сироп добавете канела, кардамон или друга подправка, която се съчетава добре с кафе.