Как да съхраняваме кафето у дома за максимална свежест

Как трябва да съхранявате кафето у дома?

Макар процесът на остаряване на кафето да е неизбежен, когато знаете как правилно да го съхранявате, има много начини да го забавите възможно най-дълго. Обикновено препоръчваме да пиете кафе, което е изпечено не повече от 4 седмици преди консумация. Все пак, в моменти на нужда, когато трябва да съхранявате по-голямо количество кафе възможно най-дълго, ето какво трябва да знаете.

Враговете на кафето

Кафето се разваля много по-бързо, когато присъстват следните елементи:

  • Въздух (кислород)
  • Топлина
  • Светлина
  • Влага
  • Силни миризми

Тези врагове на кафето показват защо съхранението му е толкова важно.

Всичко това се дължи на факта, че след изпичане кафето става много по-малко химически стабилно. След смилане, химическата нестабилност се увеличава още повече. Ядките и семената се влияят по подобен начин.

Това ново състояние на химическа нестабилност е това, което предизвиква процеса на остаряване. Околните елементи ускоряват този процес. Може да не знаете, но след като кафето започне да се разваля, почти няма какво да направите, за да спрете процеса.

Все пак, можете значително да удължите периода на свежест преди процесът на остаряване да започне, за да имате достатъчно време да използвате кафето, което купувате онлайн.

Съвет

Препоръките за съхранение на кафе, изброени тук, важат за всеки любител на кафе, но трябва да бъдете още по-внимателни, ако обичате да купувате:

  • По-тъмно изпечено кафе и/или
  • Предварително смляно кафе.

ЗАЩО СЪХРАНЕНИЕТО НА КАФЕТО Е ТОЛКОВА ВАЖНО

ИЗПИЧАНЕ НА КАФЕ

При изпичането зелените кафени зърна претърпяват значителна промяна в състоянието си, която се характеризира с по-малка молекулярна стабилност. Този процес е добре проучен и се случват много химически реакции. Някои от тях влияят на свежестта и вкуса на изпеченото кафе и трябва да бъдат контролирани.

Интензивната топлина, използвана по време на изпичане, създава много вторични продукти, един от които е въглероден диоксид (CO2). Колкото по-дълго печем, толкова повече газове се създават и толкова по-кратко време имаме преди кафето да загуби вкуса си.

ТЪМНО ИЗПЕЧЕНО КАФЕ

Най-често срещаното ниво на изпичане е еспресо, което се счита за средно до тъмно ниво. Много прясно изпечено кафе (по-малко от 3 дни) не трябва да се използва за еспресо и дори не е препоръчително да се консумира изобщо.

Ще откриете, че е много нестабилно при екстракция, защото излишъкът от газ, задържан в зърната (главно CO2), все още не е излязъл. Това води до големи мехурчета по време на екстракция и неприятен горчив вкус, който ще надделее над по-сладките аромати в зърното.

Еднопосочните клапани играят важна роля за удължаване на срока на годност на изпеченото кафе, тъй като позволяват на въглеродния диоксид да се освобождава по контролиран начин. След като бъде опаковано в торба с еднопосочен клапан, изпеченото кафе ще остане относително стабилно за около 5 седмици след датата на изпичане.

Ето защо е общоприета практика пекарите да оставят кафето изпеченото кафе да "почива" , като го съхраняват в бурета за до една седмица преди опаковане.

Най-добри практики за съхранение на кафе на зърна

Основните променливи, които трябва да контролирате, са:

  • Въздух (кислород)
  • Топлина и светлина
  • Влага

Колкото по-добре успеете да минимизирате тези фактори, толкова по-дълго вашето кафе ще остане свежо.

Какво точно е остаряване на кафето?

Процесът на остаряване може да се разглежда като две основни промени, които се случват с кафето:

  1. Постепенна загуба на аромати, която допринася за сложността на прясно изпеченото кафе.
  2. Постепенно натрупване на нови, не толкова приятни аромати, които се появяват в резултат на взаимодействие с влага и кислород.

Въздух

След като отворите опаковката на кафето, първият фактор, който трябва да контролирате, е излагането на въздух. Вакуумно-запечатан контейнер е идеален, но всякакъв херметичен съд ще свърши работа.

Топлина

Следващият фактор е топлината. Ако кафето е оставено на горещо място, процесът на остаряване ще се ускори.

Влага

Влагата е третият основен враг на свежестта на кафето, тъй като увеличава химичните реакции, водещи до появата на "остарели" вкусове.

МЛЯНО КАФЕ Както е с повечето удобства, купуването на предварително смляно кафе също има своята цена. Досега говорихме за цели зърна. Но ситуацията се променя драстично, след като смелим кафето, като се нарушава целулозната матрица, която предпазва най-добрите качества на вкуса от външни влияния и се увеличава съотношението между повърхността и обема на кафето спрямо въздуха.

Последиците?

Дори когато е съхранявано правилно, не може да очаквате да запазите богатия вкус на кафето за повече от седмица, преди да загубите голяма част от неговата наситеност и тяло. Винаги трябва да го държите далеч от променливи фактори на околната среда, но трябва да вземете допълнителни мерки, за да сте сигурни, че контейнерът ви е винаги херметически затворен.

Ако може да оправдаете разходите за доставка или да се възползвате от оферти за безплатна доставка, най-добрият ви залог е да купувате по-малко, но по-често. Така можете да имате и двете – качество и свежест.

Мога ли да съхранявам кафето си във фризера?

Внимание – това е тема с много разногласия! Има две противоположни мнения относно съхранението на кафе в хладилник или фризер и може да се почувствате объркани какво да направите, ако искате да съхраните кафето си за по-дълго време.

Нашият отговор е - ЗАВИСИ!

Проблемът

Основното, което трябва да знаете, е, че хладилниците, а в по-малка степен и фризерите, въвеждат два нежелани фактора:

  • Миризми от ароматни храни
  • Излишна влага във въздуха (кондензация)

Очевидно е, че не искаме да въвеждаме влага в уравнението. Другото, което може би не знаете, е, че кафето абсорбира миризмите от околната среда! Ако снощи сте приготвили пикантно ястие, познайте какъв вкус ще има кафето ви сутринта?

Дългосрочно съхранение

Причината, поради която не се препоръчва съхранение на кафе в хладилника, е да го предпазим от замърсяване с миризми и влага. Много хора, които съхраняват кафе в хладилник или фризер, не използват добри, херметични контейнери. 

НО…

Ако ви се налага да съхранявате кафе за по-дълъг период и използвате цели зърна, които са добре запечатани, замразяването на кафето всъщност е много добра опция. Замразяването намалява окисляването с повече от 90%, забавяйки основния процес, който води до загуба на свежест.

Професионален съвет

Най-добре е да разделите порциите си, преди да замразите кафето, за да не се налага да размразявате всичко наведнъж. Размразявайте само толкова, колкото ви е нужно в момента. Създаването на порции също помага на цялата маса да се замрази по-ефективно. Уверете се, че съхранявате порциите в херметически затворени торбички. Пликове за обяд/за съхранение работят много добре за това. Опитайте ръчно да премахнете колкото се може повече въздух от торбичката (като при спален чувал). Не смилайте кафето, докато не се размрази до стайна температура, защото няма да се смели правилно, докато е замразено.

Назад към блога